vineri, 23 noiembrie 2007

Cine este firma Global International 2000?

O veste proasta pentru sustinatorii proiectului termocentralei.

O simpla cautare pe Google dezvaluie cu ce se ocupa Global International 2000 si cine sta in spatele acestei firme. Cateva titluri din Evenimentului Zilei si Catavencu:

"Ostasul sovietic" aduce mogulii

Umbra Kremlinului la Resita

Pentru cei grabiti, cateva extrase interesante din articole:

"Interesele financiare ale oligarhilor rusi, Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, se intalnesc in Romania printr-un fost ofiter al trupelor speciale (Spetnatz) din cadrul GRU - fostul serviciu de spionaj al Armatei Rosii. Personajul se numeste Boris Golovin, iar EVZ a dezvaluit ieri implicarea sa in retehnologizarea Electrocentrale Deva, al doilea producator national de energie electrica."

"[...]Boris Golovin este reprezentantul firmei rusesti ZIOMAR Engineering Company, firma care face parte dintr-un consortiu numit EM Alliance-Atom. In acest consortiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, detine 51% din actiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ in domeniul energiei nucleare."

"Golovin este asociat cu Ziomar in firma Global International 2000."

"[...] numele lui Golovin este legat si de un alt scandal rasunator ce a avut loc in Romania. Este vorba despre afacerea Sunoil. Grupul de firme Sunoil a facut afaceri cu petrol si s-a aflat in centrul unui scandal referitor la sponsorizarea Partidului Democrat."

etc. etc. etc.

Avem nevoie de termocentrala asta la Galati?

Completati petitia!

marți, 20 noiembrie 2007

Autoritatile locale, iresponsabile

Nu trebuie sa fii Einstein pentru a sesiza iresponsabilitatea alesilor locali si a directorilor numiti politic in institutiile din Galati. Declaratiile sunt preluate dintr-un cotidian local.

"Proiectul termocentralei nu ne-a fost prezentat. Dar Global International 2000, cu sprijinul nostru, va trebui sa obtina avizele de constructie de la Consiliul Local si avizele de mediu de la agentia de profil si sa faca, de asemenea, predarea terenului catre noua firma ce va administra termocentrala. Probabil ca atunci vom cunoaste dimensiunile acestui proiect", a declarat Angela Ivan, Director Zona Libera Galati.

Deci s-a concesionat 1/3 din Zona Libera Galati pentru un proiect despre care nu se stie mare lucru. Vi se pare corect?

„Trebuie sa vedem care va fi impactul transfrontalier. Investitia are un impact semnificativ asupra mediului si va fi nevoie de acordul tarilor vecine. De asemenea trebuie organizata o dezbatere publica in urma careia se va decide daca se va construi sau nu. O astfel de investitie are nevoie de o analiza mult mai ampla, care ar putea dura chiar mai mult de un an” spune Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului.

Domnul Turcu e in primul rand ingrijorat de obtinerea acceptului Moldovei si Ucrainei. Acceptul galatenilor/romanilor reprezinta o problema secundara?

Liber la comentarii! Si nu uitati de petitie!

Vederi din Galati

Priveliste minunata dintr-o zona "rezidentiala" a Galatiului.
A se remarca muscatele din gradina si minunatul apus de soare.
Nepretuite!

Galatiul, orasul vesnic acoperit de nori negri.
Autoritatile linistesc cetatenii: "Poluarea in Galati este sub limita admisa!".
Poti avea incredere in rapoartele autoritatilor? Hm, grea decizie!

Aer curat langa combinat. Avem nevoie si de o noua termocentrala pe carbune?

O imagine din Galati, pe timpul verii. Soarele se lupta cu fumul de la combinatul siderurgic.

Totusi, autoritatile locale isi propun revitalizarea turismului la Galati. Principala atractie turistica a Romaniei va fi Galatiul.

Va asteptam cu paine si sare, condimentate cu tot tabelul lui Mendeleev!


Daca aceste imagini va ingrijoreaza, petitia asteapta un raspuns (DA sau NU) si un comentariu.

Petitie deschisa - Comenteaza si tu!

In curand, aerul deja viciat din Galati va deveni irespirabil.

Firma Global International 2000 din Bucuresti a concensionat 36,5 ha de teren în Zona Libera Galati, unde va construi in parteneriat cu ENEL cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei.

Trecand peste efectele economice benefice (locuri de munca), termocentrala "ecologica" va POLUA.

Va polua MULT. Dioxid si monoxid de carbon, dioxid de sulf, particule, oxizi de azot, mercur etc.

Combinatul Arcelor Mittal sufoca Galatiul, dar a primit autorizatia de mediu, desi "vederile" de mai sus pun sub semnul intrebarii aceasta decizie. Si nepasarea autoritatilor continua.

Construirea unei termocentrale la Galati trebuie sa primeasca si acordul nostru, al cetatenilor Galatiului.

Si nu numai. Poluarea nu cunoaste granite sau alte delimitari stabilite de om.

Termocentrala construita de Enel va avea efecte semnificative la nivel regional, dar va fi un pericol pentru mediu si la Bucuresti, Timisoara, Constanta, New York sau Tokio.

Avem nevoie de termocentrala la Galati? DA sau NU? DE CE?

Comentariile nu sunt moderate. Decenta limbajului folosit in comentarii va demonstra cat de mult ne pasa de aceasta situatie grava.